Животот во метрополите негативно влијае на мозокот

23 ноември, 20100

Повеќе од половина од светската популација живее во градовите. Според официјалните изјави од Светската здравствена организација, животот во градот носи повисоки нивоа на стрес и негативно да влијае на мозокот, објавија Си-Ен-Ен. Проблемот лежи во “вниманието” или, подобро кажано, недостатокот на внимание. Со толку многу работи кои го оптеретуваат вниманието на граѓаните, од блескави неонски реклами, до слушање на нечии туѓи телефонски разговор во превозот, бучавата, луѓето почнуваат да ја развиваат способноста за “контролирана перцепција”, која може да биде причина за психичка исцрпеност.Според една неодамнешна студија направена на Универзитетот во Мичиген, се покажа дека само погледот на зелена површина може да ја подобри функцијата на мозокот. Само неколку минути од денот поминати во парк обезбедуваат да се намали напорот при учењето, и ментална исцрпеност.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi