“Длакави“ Британки:)) трошат 50 милијарди литри вода само за да ги забричат нозете:)) Замислете колку вода трошат да се забричат “под мишки”:))

28 август, 20110
bricenje

Жените во Англија трошат 50 милијарди литри вода во текот на една година и тоа само за бричење на нозете, покажува новото истражување. Оваа количина е доволна за знабдување на сите домакинства во Лондон во текот на 25 дена, за време на сушните периоди во годината.

Затоа добавувачите на вода апелираат на жените да ја гасат чешмата додека се бричат.

Една третина, односно околу 10 милиони од жените, го остават уклучен тушот додека се бричат, а во просек се троши 10 литри во минута.

Со претпоставка дека на секоја жена и се потребни три минути за да ги избричи нозете, а тоа го прават три пати неделно, математиката е едноставна.

Секоја жена троши околу 4.680 литри вода годишно само за бричење.

Од друга страна, ако ја пресметаме и водата која тече додека ги миеле забите, загубата е околу 120 милијарди литри непотребно потрошена вода секоја година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma