10 најпознати жени во историјата

30 јуни, 20110
10 најпознати жени во историјата

10. Harriet Tubman – ретко кој можеше да замисли дека црнкињата родена како роб во тоа време ќе стане една од најпознатите жени во историјата.

 

9. Mary Magdalene – една од  најпознатите жени во Библијата.

 

8. Eleanor Roosevelt – ниту една прва дама на САД немала толкава моќ и престиж како оваа жена.

 

7. Marie Curie – првата дама која доби Нобелова награда.

 

6. Marie Antoinette

http://www.youtube.com/watch?v=Pv3rOO_QA_s&feature=player_embedded

 

5. Indira Gandhi – една од најпознатите женски фигури во изминатиот век, првата жена премиер во светот, на чеќо на Индија.

 

4. Queen Victoria – малку жени можеле да владеат со цела Империја како оваа жена.

http://www.youtube.com/watch?v=J5TAbNR6xKM&feature=player_embedded

 

3. Joan of Arc – најпознатиот женски воин, што друго може да се каже за седумнаесет годишната девојка која ја поведе во победа целата своја армија против добро обучените британски воини.

 

2. Cleopatra – жената која владееше со целото Египетско царство, која е последниот женски фараон и љубовницата на Цезар.

 

1. Mother Theresa – најпознатата жена во светот е ситната калуѓерка, родена во Скопје под името Гонџа Бојаџиу која е најпозната во дваесетиот век под името Мајка Тереза.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eskişehir escort - escort -

Sağlıktan Haber

- Korsan taksi -

https://finandearth.com/