10 Нерешени мистерии на Вселената – втор дел

1 август, 20111
misteriivtordel

5. Свесност

Според научниците, она што го нарекуваме „ум“ или „расудување“ не е ништо друго освен склоп на условени реакции. Сепак, луѓето имаат многу ментални способности кои се над нивото на „условени рефлекси“. На тоа уште, многу неодговорени прашања, како што се што се случува на свсноста откако се умира, или дали машините ќе бидат способни да мислат самите на ист начин како нас, се исто многу мистерии да бидат одговорени.

4. Што предизвикува гравитација?

Гравитацијата е присутна насекаде во вселената и залепена е за материјата за да формира галаксии, ѕвезди или црни дупки. Не се споредува со другите сили познати на човекот. Една од најголемите мистерии на вселената, гравитацијата функционира само на големи нивоа. Кога се обидувате да примените гравитација на мали нивоа, се покажало невозможно. Научниците веруваат дека гравитацијата е направена од многу мали делчиња без маса наречени гравитони. Сепак, до денешен ден, овие експерти не беа во можност да ги најдат гравитоните затоа што, како што велат, гравитоните бегаат на обсервациите со тоа што се вклопуваат во материјата, и затоа што методот на тоа да бидат пронајдени сеуште е непознат.

3. Антиматерија

Антиматеријата е композирана од антиделови на истиот начин како што е формирана материјата од делови. Изгледа дека кога делче е креирано, анти-делче на истата маса и спротивно по полнење исто така е родено. Мешањето делчиња со антиделчиња ќе доведе до анихилација (исчезнување) на двата елементи и до следната креација на високо-енергетски протони или други парови на делчиња-антиделчиња. Тргнувајќи од овие факти, многу шпекулации се покренаа за тоа зашто постои повеќе материја во вселената а скоро и да не постои антиматерија, и околу идејата дека треба да има друга вселена каде антиматеријата преовладува.

2. Вонземјани

Кога ќе се земе во обзир големината на вселената, изгледа скоро невозможно дека животот се споил со соодветните услови за да се развие само на една планета, на нашата. Според Frank Drake, астрофизичар, ако само една во билион планети е домаќин на интелегентен живот, тоа ќе значи дека 6 билион цивилизации се појавиле во вселената во едно или друго време. Денес, најголем дел од луѓето веруваат во постоењето на живот во вселената. Зашто сеуште никој не се обидел да контактира или ако некој се обиде во иднина, останува една од најголемите мистерии на вселената.

1. Раѓање на Вселената

Според прифатената теорија, Земјата била родена пред 13.7 билиони години и пораснала од големина помала од електрон до она што е денес, во дел од секунда. На почетокот, вселената била исполнета со енергија и ништо друго. Постепено, оваа енергија им дала раѓање на делчињата, кои се споиле во лесени атоми, како хидроген и хелиум, на пример. Тие се групирале во галаксии, потоа во ѕвезди. Сепак, оваа теорија неможе да се докаже. Енергијата која иницијативно дала раѓање на растот на вселената одамна исчезнала.

One comment

  • bmrhgj

    1 август, 2011 at 10:08

    Ne se bilioni – tuku vo metrickiot sistem toa se MILIJARDI…

    tOA SE ODNESUVA NA STAROSTA NA VSELENATA ILI POCETOKOT NA SOZDAVANJETO NA ISTATA.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eskişehir escort - escort -

Sağlıktan Haber

- Roblox Vega X Exploit