10-те најубави храмови во светот – петти дел

25 август, 20110
naslovna-hram

Храмот на рајот

Храмот на рајот е таоистички храм во Пекинг, главниот град на Кина. Храмот е изграден во 14 век од страна на императорот, царот Yongle, од династијата Минг (кој исто така го изградил и Забранетиот град) како негов личен храм, каде тој се молел за добра жетва и за гревовите на неговиот народ.

Арихитектурата на храмот е неверојатно интересна. Некои работи во и надвор од храмот, ја претставуваат земајта, а некои пак рајот, со што се симболизира врската меѓу небото и земјата. Сите соби во храмот имаат специфични темно сини ќерамиди кои го претставуваат небото.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi