10 – те најубави храмови во светот – седми дел

29 август, 20110
borobudur-aerial-view

Боробудур

Во 19 век, холандски окупатори на Индонезија наишле на голема длабока руина во џунглите на Јава. Она што го откриле е комплекс на Боробудур, гигантска структура изградена со околу два милиони кубни метри (55.000м3) камења. Храмот има речиси 2.700 релјефни панели и 504 статуи од Буда.

До денес, никој со сигурност не знае зошто е изградена, ниту причината за неговото целосно напуштање, веќе стотици години. Некои научници веруваат дека Боробудур е учебник на будизмот, бидејќи нејзините релјефи ја раскажуваат приказната за животот на Буда и принципите на неговото учење.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma