100 години старо виски се врати од длабочините на Антартикот

17 јануари, 20110

Три шишиња од Mackinlays шкотско виски, кои беа под ледениот Антартик од 1907 година, се врати во својот дом во Шкоткса. Шишињата виски се дел од една гајба од 1897 година, најдени под колибата на Ернест Шеклтон кој ги користел во својата Нимрод експедиција, и се вратени со приватен авион за нивно тестирање. Гајбата со вискито била најдена замрзната минатата година, но истражувачите можеле да го чујат вискито од шишињата незамрзнато, и покрај температурите во Антартикот кои се – 22 степени. Шест недели ќе се тестира вискито во лабароториите, пред да биде вратено на своето место под колибата на Шекелтон.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi