47% од индиските жени се мажат пред 18 години

11 мај, 20110
Indian-Wedding

Дека девојките во Индија се венчаваат на многу рано, поради што неможат да ги почуствуваат вистинските тинејџерски денови, е факт кој предизвикува зачуденост.  Но, нешто што е по шокантно е дека оваа земја, која е во економски пораст, на овие статистики помина полошо од Африканските земји, кога станува збор за браковите кај децата.

Податоците од листата наречена The World’s Women and Girls, за 2011 година, објавена од страна на Бирото за популациски карактеристики во Вашингтон, покажуваат дека 47% од жените во Индија помеѓу 20 и 24 години, се имаат омажено пред да наполнат 18 години.

Степенот до кој се практикуваат браковите на децата во Индија, е повеќе од двојно поголем, него ли во Пакистан. Една утеха е дека полошо од Индија поминаа, Бангладеш, Буркина Фасо и Мали. САД и Велика Британија не ни фигурираат на листата. Повеќето африкански држави поминаа подобро од Индија, како што се Гана, Судан и Нигерија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi