10-те најубави храмови во светот – шести дел

26 август, 20110
chion-in-CCbySA

Чион

Чион е изграден во 1234 година, во чест на основачот на Џодо (чисто земјиште) Будизмот, свештеник по име Хонен, кој ги издржал постот до смрт на самото место. Во еден период, комплексот имал 21 заграда, но поради земјотреси и пожари, зачувана е само најстарата градба од 17 век.

Посетителите на Храмот Чион прво мора да поминат низ најголемата порта во Јапонија: две приказни Порта Сан –По. Храмот Бел е исто така рекордер: тежи 74 тони и потребни се 17 монаси за време на новогодишните прослави. Друга интересна карактеристика за Храмот Чион е “пеењето” во Собраниската Сала.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma