Човекот е најсмрдливото живо суштество

1 март, 20110
covekot se najsmrdlivo sustestvo

Најновите истражувања говорат дека човекот е најсмрдливото живо суштество. Најголем виновник за тоа се жлездите кои ја лачат потта.

Тие најмногу се развиваат во пубертетот, и затоа возрасните имаат појак мирис на потта. Мажите имаат посилен мирис за разлика од жените, но тоа е само затоа што тие имаат поголем вишок на вода, и повеќе се потат.

Луѓето се посебно смрдливи затоа што мирис пуштаат речиси од секој дел од телото. Силниот мирис на човекот привлекува најмалку два вида на комарци и инсекти кои пренесуваат болести кои се опасни по живот како што се жолтица и маларија.

Човековата пот е мешавина од јаглен диоксид, амоњак, млечни киселини и седум други каброксилни киселини. По човекот, шимпанзата и горилата имаат најсилен мирис бидејќи имаат најсличен состав на карбоналните киселини.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi