Дело на Пикасо продадено за 25.200.000 фунти

9 февруари, 20111
picasso

“La lecture” е делото на Пикасо кое датира од 1932 година, и е продадено по цена од 25.200.000 фунти. Ова е делото во кое Пикасо ја опишува својата љубовница и муза Мари Тереза Валтер. На оваа аукција покрај делото на Пикасо се јавиле уште многу други дела, и вкупната заработувачка од аукцијата изнесува 68.800.000фунти. Со тоа Сотби, се наоѓа далеку под Алберт Џакомети, кој на последната организирана аукција оствари рекордни 104.300.000 долари. За сега името на купувачот на делото на Пикасо сеуште не е објавено. Сотби изјавил дека се очекувало делото да биде продадено помеѓу 12 и 18 милиони фунти. Наддавањето за ова дело траело шест минути, и освен присутните на укцијата можело да учествуваат и лица преку телефонско јавување. Делото е купено токму од некој господин, кој телефонкси ја понудил цената од 25.200.000 фунти.

One comment

  • грофмакедонски

    27 декември, 2012 at 14:47

    секакви будали има на светов. луѓе немаат леб да јадат, а они купуваат бесмислени слик. барем на нешто да личи сликава

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi