Добрите и лошите страни на шеќерот

popara30 декември, 20111min00
seker

Понекогаш малку шеќер е се што ви треба да бидете способни да ја започнете работата недела, но студиите покажуваат дека луѓето во просек јадат 22 кафени лажички шеќер секој ден, што навистина е многу. Како јадеме толку многу шеќер?

Шеќерите не ги внесуваме само преку слатки. Всушност, повеќе шеќер внесуваме преку сокови и сосови за месо, тестенини и салати.

Сосот од домати, на пример, содржи една лажичка шеќер во 100 мл. сос. Овошниот шеќер (фруктоза), кој е многу поздрав од белиот шеќер, сочинува голем дел од тие фамозни 22 лажички шеќер.

Што значи на прекумерната потрошувачка на шеќер? Прво, тоа е причина број еден за појавата на дијабетес тип два. Шеќерот го поттикнува прераното стареење, бидејќи колагенот се врзува со шеќероте и ја губи способноста која ја прави кожата еластична.

Исто така шеќерот  предизвикува хиперактивност кај децата. Научниците тврдат дека  хиперактивноста на децата се должи на фактот дека шеќерот го зголемува производството на адреналин.

Исто така недостаток на шеќер во телото дебелее. Во нормална ситуација, јаглените хидрати тешко се претвораат во масти  во телото. Шеќер има помалку калории во еден грам во споредба со алкохолот или протеините, но кога немате доволно шеќер во телото, нивото на инсулинот опаѓа и се чувствувате уморни и гладни, и затоа јадете храна која дебелее.

Затоа, научниците препорачуваат да се конзумира контролирано ниво на шеќер, односно да конзумирате онолку шеќер колку што е потребно за нормално функционирање на вашето тело.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma -

loodgieter den haag