Храна која треба да ја јадеме секој ден

popara5 јуни, 20111min00
bademi

Американката Ели Кригер, позната нутриционистка советува дека постојат пет ггрупи на храна кои треба да ги внесуваме секојдневно. Тоа се:

Цели житарци.Прв на листат се наоѓа темниот ориз. Таа препорачува да се избегнуваат рафинираните житарици, затоа што при нивната обработка се губат најважните минерали, антиоксиданси и витамини. Па кога јадеме такви житарки, не внесуваме ништо здраво, со нив само ја заситуваме гладта.

Зелен лиснат зеленчук. Спанаќот, блитвата, марулата… тоа е зеленчук кој е богат со калциум, витамини А, Б, Ц.

Јаткасти плодови. Бадемите се сјаен извор на витаминот Е. Сите останати јаткасти плодови содржат омега 3 масни киселини, калциум и многу други минерали кои се од големо значење за нашето здравје.

Јогурт и млеко со мала масленост. Јогуртот содржи култури кои ја чистат цревната флора и го зајакнуваат имунитетот. Јогуртот и извор на голема содржина на витамин Д кој е неоходен за здравјето на коските.

Чај. Црниот и зелениот чај се голем извор на антиоксиданси кои го чистат целото тело, и флавоноиди кои спречуваат појава на воспаленија и рак. Освен ова, тие го опуштаат телото и му пружаат одмор.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma