Храна која треба да ја јадеме секој ден

5 јуни, 20110
bademi

Американката Ели Кригер, позната нутриционистка советува дека постојат пет ггрупи на храна кои треба да ги внесуваме секојдневно. Тоа се:

Цели житарци.Прв на листат се наоѓа темниот ориз. Таа препорачува да се избегнуваат рафинираните житарици, затоа што при нивната обработка се губат најважните минерали, антиоксиданси и витамини. Па кога јадеме такви житарки, не внесуваме ништо здраво, со нив само ја заситуваме гладта.

Зелен лиснат зеленчук. Спанаќот, блитвата, марулата… тоа е зеленчук кој е богат со калциум, витамини А, Б, Ц.

Јаткасти плодови. Бадемите се сјаен извор на витаминот Е. Сите останати јаткасти плодови содржат омега 3 масни киселини, калциум и многу други минерали кои се од големо значење за нашето здравје.

Јогурт и млеко со мала масленост. Јогуртот содржи култури кои ја чистат цревната флора и го зајакнуваат имунитетот. Јогуртот и извор на голема содржина на витамин Д кој е неоходен за здравјето на коските.

Чај. Црниот и зелениот чај се голем извор на антиоксиданси кои го чистат целото тело, и флавоноиди кои спречуваат појава на воспаленија и рак. Освен ова, тие го опуштаат телото и му пружаат одмор.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *