Чекор 1
Наполнете голем сад со вода и сол и оставете да зоврие. Додадете ги шпагетите да се сварат, но пазете да не ги преварите. Потоа на друго место во тавче ставете го маслото за готвење, путерот и кромидот. Гответе две минути на силен оган. Потоа додадете ги печурките и гответе уште три минути.
Чекор 2
Доколку сакате додадете свеж зелен зачин (магдонос, босилок, целер, рузмарин итн) и промешајте добро 2 минути.
Чекор 3
Во приготвениот сос додадете половина шоља од водата каде се вареле шпагетите. На друга страна исцедете ги шпагетите и вратете ги во празното тенџере. Врз исцедените шпагети прелијте го приготвениот сос, додадете го соја сосот и мешајте добро. На крај додадете црн бибер и измешајте добро повторно.
На крај можете да ги послужите со пармезан.
Потребни состојки:
– шпагети
– 2 чешниња кромид
– Печурки, по правило треба шитаке
– 2 супени лажици соја сос
– 2 супени лажици путер
– 2 супени лажици масло за готвење
– Црн бибер
– По сопствен вкус можете да ставите и свеж зелен зачин или пак рукола, спанаќ
– Пармезан
Време на подготовка 30 минути.