Повеќето луѓе избираат кратка диета наместо да се одлучат за конечни промени во своите навики во исхраната. На овој начин, по прекинувањето на диетата, односно по постигнатата тежина луѓето се враќаат во старите навики во исхраната кои во самиот старт биле причина за вишокот на килограмите.
Рецептот за губење на тежината и одржување на постигнатата тежина во подолг период се состои од два дела: енергија или број на калории кои ги внесуваме со храната во организмот и потрошувачката на истите во физичките активности.
Ако се има во предвид овој основен принцип, замислата е здрава и ефикасно координирање на програмата во губењето на килограмите и дневните активности. Целта на губење на килограмите во принцип би требало да се намали процентот на телесните масти. Иако во голем дел од активностите телесната тежина се фокусира во постигнување подобра боја, слаба линија, цел е да се одржи здравјето и спречување на штетата предизвикана од вишокот килограми.
Секој план за губење на тежината на крајот треба да се стреми во намалув ање на масното ткиво, што е фактор на ризик за срцеви болести, висок крвен притисок, дијабетис тип 2 и некои видови на рак.