Потребни состојки:
1 кг. Компири
150 гр. кашкавал
2 стракови праз
1 јајце
50 гр. маргарин
30 гр. брашно
500 мл. млеко
Мајоран
Ким
Сол и црн пипер
Припрема:
Сварете го компирот во солена вода, па откако ќе се свари излупете го и исечете го на тенки кругови.
Ставете ги круговите компир во посебен сад и додадете го кимот, мајоранот и посолете и наросете црн пипер.
Празот ситно исецкајте го и испржете го на растопен маргарин, па додадете го брашното, промешајте и прелијте го сосот со млеко. Во сосот додадете го ренданиот кашкавал и јајцето и промешајте.
Додадете го сосот во компирот и промешајте, па смесата ставете ја во огноотпорен сад и печете на температура од 200 степени околу 40тина минути, се додека компирот не добие златно румена боја. Добар апетит!