Компири на виенски начин

26 декември, 20110
1111111111

Потребни состојки:

1 кг. Компири

150 гр. кашкавал

2 стракови праз

1 јајце

50 гр. маргарин

30 гр. брашно

500 мл. млеко

Мајоран

Ким

Сол и црн пипер

Припрема:

Сварете го компирот во солена вода, па откако ќе се свари излупете го и исечете го на тенки кругови.

Ставете ги круговите компир во посебен сад и додадете го кимот, мајоранот и посолете и наросете црн пипер.

Празот ситно исецкајте го и испржете го на растопен маргарин, па додадете го брашното, промешајте и прелијте го сосот со млеко. Во сосот додадете го ренданиот кашкавал и јајцето и промешајте.

Додадете го сосот во компирот и промешајте, па смесата ставете ја во огноотпорен сад и печете на температура од 200 степени околу 40тина минути, се додека компирот не добие златно румена боја. Добар апетит!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *