Подготовка:
Излупете го компирот, сварете го, па испасирајте (како за пире).
Печурките насецкајте ги ситно, издинстајте и добро исцедете ги од течноста.
Потоа соединете ги компирот и печурките, додадете ситно рендан кашкавал, 2 јајца, презла, ситно сецкан магдонос и зачинете по желба.
Смесата добро измесете ја, направете крокети, извалкајте ги прво во брашно, па во изматените јајца и на крај во презлата. Пржете ги од сите страни додека не добијат златно-жолта боја.
Кога се готови, вадете ги на кујнска хартија да се исцедат од маснотијата.
Состојки:
- 250гр презла
- 250гр печурки
- магдонос
- 350гр компир
- 50гр кашкавал
- 100 гр брашно
- 4 Јајца