Мозаик на Аполо откриен во Рим

2 август, 20110
mozaik

Мозаик кој го претставува богот Аполон и неговата муза бил откриен недалеку од Колосеумот, во срцето на Рим, изјавиле официјални лица од градот.

“Тоа е многу значајно откритие. Мозаикот е зачуван во перфектни услови и со сигурност може да се каже дека датира од периодот помеѓу 64 и 109 година од новата ера”, изјавил на прес конференцијата директорот на одделението за  културата на градот Рим, Умберто Броколи.

Мозаик бил пронајден во една од подземните галерии и термални бањи, кои до 1998 година користеле за оставање на алатки за одржување на градини и зелени површини на Рим.

Зад карпи и прашина била скриена голем фреска што ги предизвикало археолози да почнат нови ископување. Тие потоа откриле два мозаика, а во петокот на јавноста и го претставија и третиот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi