Мусака од штавељ

7 јули, 20110
musaka

Подготовка:

Листовите од штавељ добро измијте ги, исечете ги на поголеми прачиња и кратко варете ги во зовриена вода.

Кромидот исечете го на тенки кругови и пропржете го, а потоа додадете мелено месо и по вкус зачинете со вегета и црн пипер.

Оризот сверете го во солена вода.Откако ќе се свари соединете го со меленото месо.

Распоредетеги листовите штавељ во огноотпорен сад, па додадете го месото со оризот.

Изматете јајца и додадете јогурт. Три четвртини од оваа смеса прелијте ја врз мусаката, а потоа додадете ги и остатокот од листовите. Избодете на неколку места со вилушка и прелијте го остатокот од смесата.

Печете во загреана рерна на 150-200 степени околу 40 минути. Послужете со кисело млеко.

 

Состојки:

  • 4 листа штаваљ
  • 400гр мелено месо
  • 1 чаша ориз
  • 2 главици кромид
  • 1 чаша 2,5дл јогурт
  • зачин

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *