Оралниот секс причинител за рак на грлото

21 февруари, 20110
ashley_madison

Професорите од Државниот универзитет во Охајо направиле едно истражување и дошле до заклучок дека оралниот секс предизвикува рак на грлото и усната шуплина. Тие советуваат и момчињата, како и девојките да се вакцинираат против ХПВ за да се спречи ширење на болеста. Вирусот кој се шири преку незаштитениот секс предизвикува рак на грлото, велат тие.

Незнаеме и немаме цврсти медицински докази дека вакцината ќе заштити од орални инфекции со ХПВ што предизвикуваат рак на грлото. Ние кои работиме на ова поле сме оптимисти. Сметаме дека вакцината може да ги намали шансите за инфекција до 90%, вели д-р Маура Жилсон од универзитетот Охајо.

До сега ХПВ вирусот беше причинител на рак на грлото на матката. Но, најновите истражувања велат дека тој е причинител и за рак на грлото и тоа поголем од цигарите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi