Патување низ времето сепак не е можно!

28 јули, 20110
patuvanjenizvreme

Анштајн сепак бил во право! Ништо неможе да патува побрзо од Сончевата светлина. Ова произлегува од експериментите на хонконшките физичари кои докажаа дека поединечниот фотон подлегнува на Анштајновиот закон за брзината на светлоста.

Пред десетина години научниците, наводно откриле како ширењето на оптичките пулсирања низ одредени медиуми може да ја надмине брзината на светлината. Подоцна се покажало дека станувало збор за оптичка илузија, но и понатаму се верувало дека поединечниот фотон, светлосна единица, може да патува побрзо од светлината што ја потпирало идејата за можноста за патување низ времето.

Физичарот Du Shengwang сепак верувал во Albert Einstein. Неговиот тим на хонконшкото СЕ-училиште на наука и технологија ја тестираше брзината на поединечен фотон што резултираше со доказ дека ништо неможе да патува побрзо од светлината. Така се потврди законитоста која ја дефинира Анштајн, дека ефектот неможе да се случи пред да се случи она што ќе го предизвика.

„Со доказот дека поединечниот фотон неможе да се надмине брзината на сетлината конечно ја заклучивме дебатата за вистинската брзина на информацијата која ја пренесува поединечен фотон“, кажува Du Shengwang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi