Пазете каде го “пикате”:)) Трипер повеќе не реагира на лекарства:(…му нема “чаре””))

20 август, 20110
triper

Научниците за прв пат успеаа да го идентификуваат видот на бактеријата што предизвикува сексуално пренослива болест трипер, и е отпорна на антибиотици.

Релативно честа бактериска инфекција која досега успешно се третирала со антибиотици,која доколку е неизлечена  може да предизвика неплодност кај жените,и болно и тешко мокрење т.е. гноен исцедок кај мажите.
“Тоа е алармантно, а исто така и предвидливо откритие”, беше кажано на конференцијата за сексуално преносливи болести во Стокхолм, и за француската новинска агенција АФП коментираше шведскиот научник Магнус Унeмa.

Уште во 40-тите години на минатиот век, кога лекарите почнале да го третираат триперот со антибиотици, кај бактеријата е воочена извонредна способност за развивање на отпорност на лекови со кои се држела болеста под контрола.

Унема вели дека тоа е сосема ново откритие, но сеуште научниците неможат со сигурност да кажат  во колкава мера се проширил новиот опасен вид во светот. Тие предупредуваат,дека може да се шири со голема брзина доколку навремено не се открие нов лек.

Колку за информација,во САД од бактеријата трипер годишно се инфицираат околу 700.000 луѓе. Околу половина од заразените жени немаат никакви симптоми, додека мажите развиваат симптоми во рок од 30 дена по настанувањето на инфекцијата.

Затоа, лекарите предупредуваат дека со трипер може да  се зарази секој, но секако дека зачестеноста на оваа инфекција е поголема кај луѓето кои имаат повеќе сексуални партнери и кои при сексуалните односи  не користат соодветна заштита.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi