Планета како прав дијамант :) Пакувајте парталите, одиме да ја копаме! :)

27 август, 20110
dijamant-planeta

Австралиските научници дошле до неверојатно откритие, односно тие открија планета која е вистински дијамант. Таа се наоѓа во соѕвездието Змија и од Земајта е одалечена 4000 светлосни години. Кружи околу ѕвезда која е помала од неа. Постои само еден систем слилен на овој.

Како би изгледал, дијамант пет пати поголем од земјата, со 60.000 км дијаметар? Австралиските научници кои ја открија планетата дијамант, мислат дека таа е настаната со висок притисок кој е кристализиран јаглерод.

Системот во кој планетата дијамант се наоѓа е исто така интересен. Поточно, дијамант планетата орбитира околи ѕвезда која е 3000 пати помала од неа. За дијамантот да се сврти околу својата „матична ѕвезда„ му требаат повеќе од два часа. Само еден систем и состав сличен на овој досега е откриен, и тоа во 1992 година.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma