Планети џуџуња колку ти душа сака..само што до сега не ги гледавме:)

18 август, 20110
sixsmallplan

Новите истражувања на периферните региони на Сончевиот систем покажале дека во нашиот сончев систем постојат три потенцијални џуџести планети слични на Плутон, објавиле научниците од Институтот Карнеги во Вашингтон.
Научниците со помош на 1,3 метарски телескоп Варшава, кој е поставен во Чиле, го истражувале Кајперовиот појас. Овој појас се наоѓа на 30-55 астрономски единици од Сонцето, бил откриен во 1992 година.

Во ова истражување научниците откриле 14 “интересни објекти”, пренесува ИБ Тајмс, додека три од нив се доволно голем за да се класифицираат како џуџести планети. Како џуџести планети досега биле класифицирани Плутон, Церес, Наумеа, Макемаке и Ерис.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi