Пронајден глинен печат стар 2000 години

26 декември, 20110
gp

Израелските архолози пронашле стар глинен печат за кој сметаат дека е прв пишан доказ за практикување на ритуалите во еден еврејски храм во Еурасалим пред 2000 години.

Печатот кој е со големина колку едно копче, а на него стои натписот на ерменски јазик „ Daka le ya”, што значи „чисто за Бог“.

Археолозите веруваат дека печатот потекнува од друг храм, сличен на оној кој е опишан во светите еврејски книги, а наводно бил ставан на предмети кои биле чувани и користени во храмот, a кои „морале да бидат чисти“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma