Првиот автомобил во светот, дизајниран од Карл Бенц

15 јуни, 20110
automobil_einzelmarke.indd

Benz Patent-Motorwagen N1 е првиот автомобил во светот, кој беше израден од германскиот инжињер и пронаоѓал Карл Бенц.

Во 1885 година германскиот машински инжењер, Карл Бенз го дизајнираше и го изгради првииот практичен автомобил во светот, кој се движеше со мотор со внатрешно согорување. На 29 јануари во 1886 година, Бенц го направи својот прв патент (DRP No. 37435) за автомобил на гас, возило  кое било на три тркала. Својот прв автомобил на четри тркала го Бенц го направи во 1891 година. Benz & Company, компанија основанта од пронаоѓачот стана најголем производител на автомовили во светот од 1900 година.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi