Рататули

10 јуни, 20110
news_4656

Рататули е специјалитет од зеленчук, настанат во градот Ница.  Може да се послужи како топло предјадење, главно јадење или ладно предјадење, бидејќи може да се подготви и ден претходно.

Подготовка:

Компирот, морковите, празот, печурките и целерот исецкајте ги на коцки. Кромидот и две чешниња лук ситно исецкајте ги. Загрејте две мали лажици масло и додадете го зеленчукот со копирот. Зачинете по вкус со сол, бибер и оригано.  Додадете супа од зеленчук, поклопете и сето тоа варете го 10 минути. Истурете една чаша варен домат и оставете го на тивок оган околу 15 минути.

Состојки:

  • 200гр компир
  • 4 моркови
  • 2 праз
  • 100гр печурки
  • 100мл супа од зеленчук
  • 1 чаша (2,5мл) варен домат
  • 4 стебленца целер
  • 2 главици кромид
  • 2 чешниња лук
  • 2 лажици масло
  • Сол, бибер, оригано

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *