Дали знаете дека во светот многу познат јапонскиот специјалитет е сушито, кој прв го измислил Hanaja Jošei од Edoa,во 1820 година. Сушито кој тој го подготвил во неговата работилница содржело сашими ( свежо исечена сурова риба ) или морски плодови во комбинација со ориз. Во прилог ви даваме основни суши поими да научите:
*Суши – професионално име за засладен и зачинет зеленчук.
*Маки – ориз и нори ролни со риба и зеленчук.
*Нигири – пакет со васаби ориз и филе од сурова и варена риба.
*Татаки – јапонски израз кој значи исецкано и сервирано во сурова состојба.
*Васаби – јапонски рен.
*Сашими – сурова филе од риба.
*Нори – листови суви морски алги кој се користат во Маки.
*Панко – јапонски трошки од леб.