Секој со своите проблеми…холанѓаните со марихуаната :)

22 август, 20110
marihuana

Истражувачите од Амстердам први го обележале генетскиот код на Cannabis Sativа, популарно познат како марихуана. Мапата од генетскиот код е објавен на интернет, каде е достапна да ја видат сите.

Кевин МекКернан, основачот на компанијата „ Medical Genomics“, која го објави истражувањето, објаснил дека нивниот потфат бил инспириран од доказите за терапевските ефекти на марихуаната за пациентите кои боледуваат од рак.

МекКернан се надева дека мапата на генетскиот код на ова растеније би можело да доведе до одгледување на негови сорти кои би имале уште подобар медицински ефект за пациентите.

Иако генетски модифицираната „трева“ ќе почека сигурно уште неколку години, ова истражување само го обележал геномот и ја отворило вратата за понатамошни истражувања ко иби довеле до негово разбирање и корист.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi