Потребни состојки:
300 гр. брашно
100 гр. путер
150 мл. вода
20 гр. путер
150 гр. шунка
1 главица кромид
200 гр. домати
200 гр. кашкавал
1 јајце
250 мл. млеко
10 гр. брашно
Морско оревче
Копар
Сол и црн пипер
Припрема:
Исецкајте ги кашкавалот и шунката на ситни коцки. Ситно исецкајте го копарот.
Во посебен сад ставете го брашното (300 гр), водата и путерот (100 гр), додадете една лажичка сол и замесете го тестото. Оставете го да отстои 15 минути прекриено со фолија, а потоа расукајте кора во дебелина од околу 3 мм. Исечете ја кората на кругови кои одговараат на големината на вашите калапи за тарт, кои претходно сте ги намачкале со путер.
Излупете ги доматите и исецкајте ги на коцки. Загрејте го путерот (20 гр) во тавче на оган, па додајте го ситно исецканиот кромид и оставете го да се пропрж со повремено мешање. Потоа тргнете ја тавата од оган и исцедете го вишокот на маснотија.
Во посебен сад додајте ја шунката, кашкавалот, пржениот кромид, доматите и копарот. Наросете сол и црн пипер. Промешајте ја смесата и додадете ја врз тестото во калапите за тарт.
Во посебен сад измешајте ги јајцето, млекото и ренданото морско оревче. Со оваа смеса прелијте ги тартовите и ставете ги во рерна да се печат околу половина час на температура од 220 степени целзиусови.
Откако ќе се испечат, наредете ги во чинија за сервирање и послужете ги со павлака. Добар апетит!