Сирија – земја на интриги!

21 август, 20110
syria

1. Чекор назад во истријата
Лоцирана во средината на едно од ретките места во светот каде одсекогаш имало политички несогласувања, Сирија најчесто е опишувана како „Лулка на цивилизацијата“, па се смета дека тука е зародишот на земјоделството, трговијата и урбаните заедници, воопшто. Ракотворбите и жителите на оваа земја датираат илјадници години од пред раѓањето на Исус Христос, а изобилието од соседи (Либан, Турција, Ирак, Јордан и Израел), како и бројни владатели (освојувачи како Александар Македонски во античко време и диктатори од калибарот на Башар ал-Асад, кој владее и ден-денес), само додаваат на вечната мистичност на овие предели. На сликата долу можете да видите домородци Бедуини на камили во Дамаск во 1940 година.


2. Познато лице
Ова е слика од 1918 година во Дамаск, на Т.Е. Лоренс, британски војник и археолог кој помогнал при арапското востание против Турците во текот на Првата светска војна. Неколку декади подоцна Лоренс станува бесмртен преку филмот „Lawrence of Arabia“.


3. Мистериозниот човек
Овој маскиран Сириски циган е всушност Т.Е. Лоренс под маска – се крие на непријателска територија, најверојатно во Дамаск во 1918 година.


4. Попладневна дремка
Едно дете спие на плочест изгравиран камен меѓу рушевините на Палмира во 1870 година.


5. Отворено за бизнис, 1900


6. Трговија во тек, 1913


7.Турски марш во Дамаск, 1917


8.Античко водено тркало, 1920


9.Улиците на Дамаск, 1930


10. Очите кажуваат сè


11.Центарот на Дамаск, 1940


12. Кон селото, 1934


13. Окото на камилата
Познатата фотографка Маргарет Бурк-Вајт – која е автор на бројни драматични слики од војната како што е и сликата погоре, на која е претставен Бедуин на камила во 1940 година – била прва жена кореспондент и прва жена која било кога работела за LIFE (оваа фотка била на насловната страна на списанието во 1936 година).


14. Еве ги камилите
Уште една од незаборавните слики на Бурк-Вајт од 1940 година.


15. Уличен сообраќај, 1940


16. Сириски војници, 1940


17. Пешачејќи низ соседството, 1938


18. Оддавајќи им почит на мртвите
Поглед на гробишта од XI век во Баб Згер на југо-источната страна од Дамаск во 1938 година.


19. Германски шпиони се соочуваат со својата судбина, 1942


20. Резултатот, 1942


21. Егзекуција


22.Како се хранеле
Човек по име Сулејман Мершед ужива во својот ручек.


23. Соба со поглед


24. Чај и дим


25. А што има толку страшно во гробиштата?

Деца се забавуваат во една фонтана близу гробиштата во Баб ал-Сагир во 1942 година.


26. Кујна на смени, 1926


27. Како се прави мебел, 1942


28. Како се прават узди за камили, 1942


29. Курдиски коњаник, 1940


30. Човекот е тој
Претседателот Шкури Беј Куватли му се обраќа на парламентот во 1942 година.


31. Портата пред Дамаск, 1945


32. Архиепископот Семјуел Ј. Атанасиус, 1948


33. Свето вино, 1955


34. Библиски локалитет
Некои луѓе веруваат дека ова место кое се наоѓа блиску до Портата на Дамаск е всушност гробот на Исус Христос.


35. Држење рамнотежа, 1955


36. Тврдината
Оваа тврдина, изградена од Крстоносците во 1100 година е сликана околу 1956 година.


37. Замаглени улици, 1940

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eskişehir escort - escort -

Sağlıktan Haber

- Roblox Vega X Exploit