Слатки срциња

popara20 декември, 20111min00
19SLATKA-SRCA_620x0

Потребни состојки:

300 гр. кокосово брашно

300 гр. турски локум

200 гр. излупени бадеми

Кора од 1 портокал

150 гр. бела или црна чоколада

2 лажици масло за јадење

Сезонско овошје за декорација

Припрема:

Испечете ги бадемите во тава на 80 степени, па крупно исецкајте ги.

Во посебен сад додадете го локумот, бадемите и кората од портокал. Постепено додавајте го кокосовото брашно и мешајте за да добиете компактно тесто кое не смее да биде многу суво.

На работната површина ставете проѕирна фолија и попрскајте ја со вода, па ставете го претходно подготвеното тесто и прекријте го со проѕирна фолија. Со сукало направете кора со дебелина од 1.5 сантиметри.

Со метален калап во форма на срце направете колачиња, ставете ги во хартиени корпи и ставете ги во послужавник да се изладат најмалку два часа пред послужување.

Откако ќе се изладат, извадете ги од фрижидер. Чоколадата и двете лажици масло за јадење растопете ги на пареа. Срцињата прелијте ги со растопеното чоколадо и украсете ги со овошје по желба, па повторно вратете ги во фрижидер да се изладат. Добар апетит!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma