Со јагодите против стрес

1 јули, 20110
Strawberries

Јагодите во голема мера ја стимулираат реакцијата на црвените крвни зрнца на оксидациониот стрес (оштетување на клеките, ткивата или органите предизвикани од реактивни видови на кислород) кој доведува до нарушување во организмот и голем број на болести.

Италијанските и шпански научници дојдоа до резултати во кои учествувале група волонтери, кои побарале секој ден да внесуваат пола килограм јагоди за да утврдат дали тоа овошје го подобрува антиоксидациониот капацитет на крвта.

Анализата на крвта на испитаниците, по еден месец од почетокот на истражувањето, покажала дека редовното консумирање на јагоди ги подобрува антиоксидационите својства на крвната плазма и отпорноста на црвените крвни зрнца на оксидативната хемолиза (распаѓање на црвените крвни зрнца).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi