Топ 5 најчудни кариери и занимања во античкиот свет

20 август, 20110

5. Кловн за погреби

Не е грешка навистина постоела таква титула во антички Рим и тоа како многу сериозна работна титула. Тие се облекувале како мртовецот носејќи маска а тануцвале наоколу правејќи лоши шеги. Верувале во гневни духови од подземјето на кои ќе им биде мило доколку живите им се подсмеваат на мртвите и прават од погребот забавен настан. Дури можело да се напредува во оваа кариера, најдобрите да бидат најмени на погребите на имераторите.

4. Уринатори

Како и да звучи сепак не е поврзано, директно со урина. Самиот збор “urinator”  е Латински и значи нуркач. Значи уринатроите биле нуркачи кои имале две задачи. За време на војна тие биел први праќани да ги шпионираат непријателските бродови и да ги саботираат. Додека за време на мирни дни морале да ги чистат водите од ѓубре.

Ова доста била профитабилан професија со огелд на тоа што први доаѓале до потонатите бродови богати со пари и богатства, лошиот дел од работата е нуркањето во гадни води (дури тогаш имало загадување) и предизвикувало тешки заболувања да не ја спомнуваме тежината која паќа на белите дробови, односно тоа биле луѓе кои може слободно да се наречат Aquaman.

3. Гимнастичари

Доста популарна работа во античка Грција била атлетиката. Поради Олимписките Игри кои таму настанале многу млади мажи се фокусирале на физички тренинг и биле по занимање Гимнастичари кои морале да се грижат за својот изглед нон стоп, што значело чистење со врело масло и триење на целата нечистотија од телото кое зависно од активностите подразбирало доста отворени рани.

2. Бркачи на кучиња

Во  XVII век атрактивна позиција за работа била бркач на кучиња. Ова била црквена официјална позиција, чија задача била да ги бркаат кучињата . Не дека ги мразеле слатките кученца туку напротив, верниците често ги хранеле па се собирале оклу црквата. Сепак да трчаат по дотераните дами кои доаѓале на молитва или да лаат за време на церемонија било многу не културно од нивна страна па тука влегувале бркачите.

1.  Расплачаните Момчиња или популарен израз на англиски Whipping Boys

Во Англија во XVII век, едукацијата на идните кралевите било сериозен проблем. Неговото Височество било свето што значело ако не ги слуша учителите или не внимава не смееле да го казнат никако. Нашле решение: најди друго дете кое ќе ги прима казните. Така настанала таа позната работан позиција Whipping Boys во Англија.

Но тие деца биле одбрани од благородништвото и неговата работа била да се социјализира и дружи со принцот. Значи највеќе време тие поминувале заедно и доколку се приврзат и дружат, принцот ќе внимава да не се казни другарчето. Има чести случаеви кога тие момчиња биле наградувани после крунисувањето со титула Војвода. Веројатно тоа е доволно да се издржат сите тие незаслужени казни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eskişehir escort - escort -

Sağlıktan Haber

- Roblox Vega X Exploit