Тутунот, убиец број еден во светот

3 февруари, 20110
tutunot ubiva

Тутунот – е една од главните причини за смрт во светот. Директорот на U. S. Центрите за контрола на болести вели дека потребно е земјите да преземат соодветни чекори за да се обесхрабрат пушачите. Ова е тема која беше дискутирана на неодамнешниот состанок се одржа во Центарот за стратегиски и меѓународни студии во Вашингтон.
Повеќе од пет милиони луѓе умираат секоја година поради пушење.
“Пушењето е единствена водечка причина за смрт во светот. Од тутунот се предизвикани повеќе смртни случаи отколку СИДА, маларија и туберкулоза заедно. За разлика од овие болести, кои се во опаѓање, пушењето е почеста причина за смртта”, вели Fridén.
Но, пушењето е само еден од најголемите проблеми во светот , рече Fridén истакнувајќи дека смртните случаи како резултат на сообраќајни несреќи стануваат епидемија. Повеќе од еден милион луѓе секоја година умираат во сообраќајки, вклучувајќи и пешаци и велосипедисти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma