Уметноста и парите одат заедно

15 јуни, 20110
12593211584df8740486b00526655333_640x279

Дека парите и умтноста одат рака под рака е повеќе од очигледно, дури и во новата инсталација во музејот Гугенхајм во Њујорк, која се состои исклучиво од банкноти од еден долар.

Инсталацијата која ќе биде изложена до ноември, се состои само од 100.000 банкноти од еден долар, а прекриваат девет ѕидови од познатиот музеј.

Германскиот уметник Ханс Петер Фелдмен дошол до идеја за инсталација кога ја освоил наградата Хуго Бос во 2010 година.

“Парите, како уметнички дела, се предмети кои имаат онолкава вредност колку што општестовото ќе им даде. Фелдмен со оваа инсталација сакаж да го покрене прашањето за вредностите во уметноста“, објаснил кустосот Катерина Бринсон.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma