Вреден фалсификат

25 март, 20110
Mayan 23

Експерите од мексиканскиот Институт за антропологија и историја тврдат дека камената фигура на Маите која беше продадена на аукција за 3 милиони долари во Париз е лажна.

Скулптурата која е продадена од страна на приватен колекционер е детал од уметноста од областа на југоисточниот дел на Мексико, каде живееле Маите, но држењето на телото и чевлите не се типични за таа култура, тврди институтот.

Министреството за надворешни работи во Мексико потврди дека пред почетокот на укцијата контактирале со француската влада и ја известиле за измамата.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi