Зборувањето на мобилен пред спиење причина за хроничен умор

30 јануари, 20110
96373841

Едно научно истражување дојде до сознанија кои укажуваат на тоа да не го користиме мобилниот телефон барем пред спиење. Зборењето на тел пред спиење не е ни најмалку здрава навика. Од направената студија утврдено е дека оние кои го практикуваат тоа патат од главоболка, несоница и хроничен умор. Во истражувањето учествувале 36 жени и 35 мажи, на возраст од 18 до 45 години. Некои од испитаниците примиле радиација еднаква на онаа која ја емитува мобилниот телефон за време на разговорот, а останатите биле подложни на лажна радијација. Особите од првата група осетиле главоболка, несоница, а другата група немала никаква последица. Научниците сметаат дека зрачењето делува на дел од мозокот кој е одговорен за контрола на стресот. Затоа тие препорачуваат да го исклучуваме телефонот во текот на ноќта и да не го користиме непосредно пред да спиеме.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi