Потребни состојки:
400 гр. говедско мелено месо
1 јајце
2 чешниња лук
2 парчиња стар леб
2 лажици лут сенф
4 лажици меко сирење
2 лажици презла
Масло за јадење
Сол и црн пипер
Припрема:
Натопете го лебот во топла вода, па изцедете го и промешајте го со месото, ситно сецканиот лук, јајцето и сенфот за да добиете хомогена смеса. Посолете и наросете црн пипер и поделете ја смесата на 8 еднакви дела од кои ќе направите плескавици.
Премачкајте 4 плескавици со сирењето, па поклопете ги со останатите четири и притиснете ги рабовите за да се соединат. Плескавиците извалкајте ги во малку презла и пржете ги во тавче со загреано масло. Добар апетит!