Потребни состојки:
200 гр. мелени бадеми
100 гр. ситно сецкани суви кајсии
2 лажици какао
¼ лажичка кардамон
2 лажици јаворов сируп
½ авокадо
100 гр. чоколадо
Припрема:
Стопете го чоколадото на пареа, па оставете го да се излади. Потоа во садот со чоколадо додадете ги кајсиите, какаото и кардамонот и ставете ја смесата во блендер. Миксирајте се додека не добиете хомогена смеса. Потоа додадете го јаворовиот сируп и авокадото и миксирајте повторно.
Формирајте бомбици со дијаметар од 2 сантиметри, па секоја бомбица премачкајте ја со какао.
Ставете ги бомбиците на чинија врз која сте ставиле проѕирна чинија, па ставете ги во фрижидер да отстојат 24 часа пред послужување. Добар апетит!