Потребни состојки:
За тесто:
3 јајца
150 гр. шеќер
100 мл. млеко
150 мл. масло за јадење
100 гр. чоколадо
70 гр. брашно
1 прашок за пециво
100 гр. мелени лешници
За фил:
500 мл. млеко
1 пудинг од чоколадо
60 гр. шеќер
100 гр. чоколадо
50 мл. сварено кафе
250 гр. путер
За глазура:
20 гр. путер
100 гр. чоколадо
Припрема:
За тестото изматете ги со миксер јајцата и шеќерот, па во смесата додадете ги млекото, маслото за јадење, брашното, стопеното чоколадо, мелените лешници и прашокот за пециво, па повторно изматете со миксер за да добиете хомогена смеса.
Тестото префрлете го во намрсена тава за печење и печете во загреана рерна на температура од 180 степени 40тина минути. Проверете со чепкалка дали тестото е печено.
За филот сварете го пудингот според упатството, па во сварениот пудинг додајте го стопеното чоколадо и свареното кафе. Смесата ставете ја да се излади во фрижидер 2 часа покриена со фолија. Потоа во смесата додадете го изматениот путер, повторно изматете со миксер и тестото премачкајте го со филот.
За глазурата загрејте го путерот се додека целосно не се растопи, па потоа тргнете го тавчето од оган и додадете го чоколадото, па мешајте се додека чоколадото целосно не се растопи. Со смесата рамномерно прелијте го колачот. Добар апетит!