Додека многумина си мислат дека киселата зелка се користи само за сармички или мезе, експеретите тврдат дека ферментираната зелка е суперхрана, од која се намалуваат и килограми, го стимулира имунитетот, пребогата е со хранливи материи, чисти од токсини и уште многу други полезни својства.
Не е тајна дека киселата зелка го стимулира имуниот систем. Зелката не само што е преполна со витамини и минерали кои ги има и во суровата зелка, туку содржи и фитоелементи кои се образуваат од процесот на ферментација. Консумацијата на кисела зелка исто така ќе ни помогне лесно да се пребориме со настинка како и полесно да ослабнеме и да го исчистиме телото од токсини кои се натрупале како последица од неправилна исхрана и начин на живот. Исто така последните истражувања покажуваат дека киселата зелка претставува превенција од рак на дебелото црево, градите, рак на белите дробови и црниот дроб благодарение на изотиоцианатите кои помагаат во борбата со раковите клетки.