Јупитер, Сатурн, Марс, Венера и Меркур видливи со голо око во иста ноќ!

14 февруари, 20120
rr67

Набљудувачите на небото, кон крајот на февруари ги очекува вистинско доживување, бидејќи ќе имаат ретка можност во една ноќ со голо око да ги видат Меркур, Венера, Јупитер, Сатурн и Марс, што навистина претставува ретка појава.

Една или повеќе од овие планети обично се скриени позади сонцето, па затоа неможе да се видат во една ноќ. Се очекува сите пет планети да бидат видливи меѓу 22 и 24 февруари.

Венера и Марс ќе бидат видливи заедно меѓу 23 и 24 февруари. Петте планети заедно ќе може да се видат меѓу 19 часот и 1 часот по полноќ.

Марс и Сатурн ќе бидат лесно видливи без оптички помагала, од зајдисонцето до изгрејсонцето. Марс ќе може да се види со голо око на исток, додека Венера ќе биде видлива на запад, по зајдисонцето во 21 часот, а Јупитер ќе може да се види над Венера до 23 часот вечерта.

Меркур ќе може да се види во текот на ноќта, во текот на последната недела од февруари.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma