Потребни состојки:
За тесто
250 гр. мелени бадеми
1 лажица какао
8 белки
8 лажици шеќер
За крем:
8 жолчки
50 гр. шеќер во прав
1 ќесичка ванилин шеќер
200 гр. маргарин
За глазура:
100 гр. околадо за готвење
50 гр. маргарин
1 лажица шеќер
1 лажица вода
Припрема:
Со миксер изматете ги белките за да добиете цврст снег, па постепено додавајте ги мелените лешници, шеќерот и какаото. Смесата ставете ја во тава со хартија за печење и печете на температура од 200 степени 20тина минути.
Растопете ги жолчките, шеќерот во прав и ванилата на пареа и гответе се додека смесата не се згусне, па оставете ја да се излади. Потоа додадете го маргаринот изматен со миксер и повторно изматете. Кремот премачкајте го врз изладената кора.
Чоколадото, маргаринот, водата и шеќерот за глазурата растопете ги на пареа, па оставете ги да се изладат. Со изладената глазура премачкајте го колачот.
Ставете го колачот да се излади во фрижидер, па потоа исечете го на коцки со остар нож. Добар апетит!