Потребни состојки:
За кора:
- 150гр маргарин
- 2 чаши вода
- 2 чаши шеќер
- 3 чаши брашно
- 3 лажици какао
- 2 кесички ванилин шеќер
- 2 кесички прашок за пециво
- 2 лажици рум
За фил:
- 500мл млеко од соја
- 4 лажици пченкарно брашно
- лажица шеќер
- 4 лажици мед
- 250гр маргарин
За глазура:
- 150гр посно чоколадо
- лажица мед
- 80гр маргарин
Начин на подготовка:
Измешајте со миксер шеќер со стопен маргарин и вода, додадете ги сите останати состојки за кората и се добро соединете. Додадете во поголем подмачкан плех и на 180 степени испечете тенка кора. Оладената кора поделете ја на два дела. Брашното изматете го во малку млеко од соја, а преостанатото млеко загрејте го со шеќер и мед. Во полузагреаното млеко додадете го изматеното пченкарно брашно и варете го филот додека не се згусне. Кога ќе се олади, додадете маргарин пенасто изматен со ванилин шеќер. Филувајте ја кората и одозгора ставете друга кора. Колачот прелијте го со глазура од чоколадо и украсете по желба. Добро оладениот колач исечете го на коцки.