Медени коцки

30 ноември, 20120
kocki

Потребни состојки:

За кора:

  • 150гр маргарин
  • 2 чаши вода
  • 2 чаши шеќер
  • 3 чаши брашно
  • 3 лажици какао
  • 2 кесички ванилин шеќер
  • 2 кесички прашок за пециво
  • 2 лажици рум

За фил:

  • 500мл млеко од соја
  • 4 лажици пченкарно брашно
  • лажица шеќер
  • 4 лажици мед
  • 250гр маргарин

За глазура:

  • 150гр посно чоколадо
  • лажица мед
  • 80гр маргарин

Начин на подготовка:

Измешајте со миксер шеќер со стопен маргарин и вода, додадете ги сите останати состојки за кората и се добро соединете. Додадете во поголем подмачкан плех  и на 180 степени испечете тенка кора. Оладената кора поделете ја на два дела. Брашното изматете го во малку млеко од соја, а преостанатото млеко загрејте го со шеќер и мед. Во полузагреаното млеко додадете го изматеното пченкарно брашно и варете го филот додека не се згусне. Кога ќе се олади, додадете маргарин пенасто изматен со ванилин шеќер. Филувајте ја кората и одозгора ставете друга кора. Колачот прелијте го со глазура од чоколадо и украсете по желба. Добро оладениот колач исечете го на коцки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi