Потребни состојки:
3 модри патлиџани
4 домати
4 чешниња бел лук
120 мл. бело вино
1 кромид
1 ситно сецкана лута пиперка
½ лаичка бибер
1 лажичка оригано
½ лажичка ситно сецкан босилек
½ лажичка шеќер
Масло за јадење
Знеколку маслинки
Припрема:
Модрите патлиџани исечете ги на кругови со дебелина од 2 сантиметри, посолете ги и оставете ги да отстојат еден час. Потоа исцедете ги и испржете ги на тефлонско тавче со многу малку масло. Потоа тргнете го испечениот модар патлиџан и во истото масло пропржете го ситно сецканиот кромид. Изрендајте ги доматите и додадете ги во тавчето.
Откако водата ќе се намали додадете ги сите зачини и белото вино, па додадете го и лукот и оставете ја смесата да се динста на тивок оган.
Во чинија за сервирање ставете ги круговите модар патлиџан, полејте наоколу со сосот и декорирајте со црни маслинки и ситно сецкан магдонос.