Најголемата зграда на светот

14 декември, 20120
azerbaian tower1

Можете ли да ја замислите најголемата зграда на светот?! Во 2022 година, ќе бидете во можност да ја видите…

Азербејџан планира да ја изгради највисоката зграда во светот – повисока од двете згради Бурџ Калифа и претстојаната Кралската кула која ќе се гради во Џеда, Саудиска Арабија.

Првите темели на кулата во Азербејџан, ќе почнат да се градат во 2015 година. Планирано е висината на зградата да биде поголема од еден километар, односно 3.444 метри. Завршувањето на “костурот” на зградата ќе биде во текот на 2018 или 2019 година.
Кулата во Азербејџан ќе се гради на серијата на ваштачки острови, наречени Хазар острови, изградени во Каспиското море, Гарадаг, југозападно од Баку.

Кулата ќе биде масовен центар, 100 милијарди американски долари ќе се вложат во спроведувањето на овој план. Ќе опфаќа простор за домување, училишта, малопродажни објекти, како и тркачка стаза за Формула 1.

Програмерите планираат реализирањето на оваа совршена зграда да го започнат во 2015 година, најавено е дека изградбата ќе заврши до 2019 година. Целиот комплекс Хазар острови се очекува да биде завршен до 2022 година.

NAJVEĆA ZGRADA NA SVETU

NAJVEĆA ZGRADA NA SVETU

NAJVEĆA ZGRADA NA SVETU

NAJVEĆA ZGRADA NA SVETU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eskişehir escort - escort -

Sağlıktan Haber