Печена шунка за празничната трпеза

10 април, 20120
sunka

Потребни состојки: (за 12 луѓе)

3 кг. шунка (цело парче)

1 шоља сенф

1 шоља кафеав шеќер

Припрема:

Загрејте ја рерната на 170 степени. Направете дијагонални резови на шунката со длабочина од 1 сантиметар.

Ставете ја шунката во тава и печете 30тина минути. Измешајте го сенфор и кафеавиот шеќер и со половина од смесата премачкајте ја шунката, па вратете ја назад во рерна и печете уште 30тина минути.

Повторно извадете ја шунката од рерна и премачкајте ја со остатокот од мешавината. Допечете уште 15тина минути. Оставете ја малку да се излади, па послужете. Добар апетит!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *